OM VÄRDSHUSET

Invid Brunnsviken mellan äng och vatten finns Värdshuset Kräftan. Området, som kallas Kräftriket, är inte bara naturskönt utan också känt från både litteraturen och historien.

Kräftriket omnämns exempelvis i Bellmans och Taubes diktning. Det hette i början Cathrineberg och var ett jägarboställe. I slutet av 1700-talet köptes det av en köksmästare Schmidt som lät öppna en krog och serverade kräftor ur Brunnsviken till sina gäster. Rörelsen blev enormt populär och drevs till mitten av 1800-talet. Vid en vägombyggnad på 1940-talet revs dock torpet, det ansågs stå i vägen för den ökande biltrafiken.

Carl Michael Bellman nämner Brunnsviken och även restaurangen (Första Torpet) i sin diktning. Vid Brunnsvikens strand står en staty av Bellman med sin luta. Det är inte vilken vilken staty som helst utan Alfred Nyströms klassiska staty från 1872. Den stod ursprungligen framför Hasselbacken.

 

Värdshuset Kräftan - Photograpy by Wilmarsgard

Värdshuset Kräftan – Photograpy by Wilmarsgard

Idag ägs och drivs Värdshuset Kräftan av Lars Gabrielsson och Joakim Henriksson.

Lasse började sin bana i Borås på 80-talet med den egna Svenska Krogen, han har sedan han kom till Stockholm jobbat på KB, varit souschef på Fina Fisken i Trosa, köksmästare på Teaterbaren samt Mårten Trotzig i Gamla stan. Sedan 13 år tillbaka driver han Oscar & Lasse Catering, idag tillsammans med Jocke.

Lasse har det klassiska svenska och franska köket i grunden med inspiration från Italien, han sköter i dag det administrativa samt bokning/planering av festvåning/catering. Jocke och Lasse träffades på Mårten Trotzig där de arbetade tillsammans under några år. Under de år som följde jobbade Jocke på en del olika ställen, samtidigt som han reste en del. Han hamnade så småningom på Sällskapet, först som kock och senare som köksmästare.

Jocke är den som har ansvaret för den dagliga driften av verksamheten.

Välkommen hit!

OM WEBBPLATSEN

Fotografierna på denna webbplats är tagna av Photography by Wilmarsgard